Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Iszunk

A magyar értelmiség előtt két út áll...

A boróka ajándéka az emberiségnek: a gin

Sokan odáig vannak érte, míg mások ki nem állhatják, mégis helye van a legnépszerűbb long drinkek között a gin alapú finomságoknak. Már az 1600-as évek végén megjelent az ital egyik őse, nem sokkal később pedig már világszerte ismerték és előszeretettel fogyasztották az eredeti recept finomított változatát. Nem véletlen, hogy a címben a boróka ajándékának nevezzük ezt a nedűt, hiszen ennek a növénynek hála gazdagabb lett az emberiség egy különleges aromájú, számtalan módon fogyasztható szeszes itallal.

gin-953659_1280.jpg

Hogy született meg a gin?

A gin elődje és ezzel a mai gyártás alapjai egy Franciscus De La Boe Sylvius nevű orvos és tudóshoz köthető, aki alapvetően gyomor-és vesebántalmak ellen keresett megfelelő gyógymódot. Mivel felfedezte a boróka vizelethajtó hatását, a fő alapanyag adott volt, ennek köszönhetően pedig 1650-ben megszületett a gin őse, a genever. (Az eredeti ital, amelyet holland gin néven is ismernek, a mai napig létezik. Piacvezető gyártója a Lucas Bols, náluk több formában – például hordós érleléssel, vagy tiszta malátából, háromszori lepárlással is készítik.) Végül igazi népszerűségre Nagy-Britanniában tett szert az 1700-as években, ami természetesen nem véletlen. III. Vilmos uralkodó ugyanis annyira beleszeretett az italba, hogy rendeletben rögzítette azt, hogy a farmereknek elő kell állítaniuk ezt a különleges nedűt. Ezzel pedig egyenes volt az új a „ginőrület” felé, amelynek eredményeképpen néhány évtizeddel később bevezették az italra vonatkozó törvényt. Ennek értelmében komoly adókat róttak ki a gin kereskedelmére, valamint tilossá vált a kis mennyiségben való értékesítése vagy vásárlása. Ennek köszönhetően viszont megjelentek az illegális lepárlók, amely újabb törvény életre hívására ösztönözte a rendeletalkotókat. A II. Gin Act értelmében csak a lepárlók és a kiskereskedők számára engedélyezték az ital készítését és árusítását, mindezzel pedig sokkal tisztább, finomabb nedűk kerültek a piacra. Az 1970-es években még egyszer veszélybe került az ital fennmaradása, olyannyira, hogy a generációk óta gin lepárlásból élő családok is igyekeztek megszabadulni az üzemüktől. Szerencsére végül nem történt tragédia és ma már a legnépszerűbb párlatok között szerepel világviszonylatban is.

Tulajdonképpen mi is az a boróka?

A borókanövény egy 4-6 méteres, rendkívül szívós ciprusféle. A bogyókat, amelyeket a gin elkészítéséhez használnak, kézzel válogatják és a lepárlóba megérkezve akár két évig is érlelik, mire tökéletesek lesznek. Ezen italok fő összetevői közé sorolandó továbbá a koriander, a fahéj, a citrusfélék, valamint az édesgyökér és angyalgyökér egyaránt.

Milyen ginek léteznek?

Még mielőtt azt gondolnád, hogy minden gin egyforma, tudnod kell, hogy ezen italok ízesítéséhez törvényileg csak természetes, valamint természetazonos aromaanyagok használhatók, viszont ezt a gyártók maximálisan ki is használják. Olyannyira, hogy létezik olyan nedű is, amelyet 31 különböző gyógy- és fűszernövénnyel ízesítenek, de van olyan is, amelybe uborka- vagy rózsaesszenciát, levendulát vagy citromfüvet rejtettek. Napjainkban a kézműves ginek is egyre népszerűbbek, és ezekhez sok egzotikus, vagy a helyi ízvilágnak megfelelő ízesítőanyagot is felhasználnak. (Így például a Zwack Kalumbája madagaszkári fűszerekkel, a budapesti Opera Gin pedig a magyar konyhára jellemző mákkal készül, a Cross Keys kamillával és fűzfával idézi meg a balti ízeket, a rajnai Siegfriedet pedig a Niebelung-énekben is szereplő hársfavirág teszi különlegessé.) Ha szeretnél megbízható helyről vásárolni és széles kínálatban válogatni, ide kattintva megteheted.

gin-2126375_1280.jpg

Nem véletlenül született meg a gin tonic

Az egyik legnépszerűbb long drink a gin tonic, ám nem véletlen, hogy előszeretettel kombinálják a keserű italt a boróka alapú párlatokkal. Annak idején a trópusi brit gyarmatokon a malária ellenszereként a kinint alkalmazták, amelyet szénsavas italban oldottak fel. Mivel így igen keserű volt a kapott ital, gint töltöttek hozzá, hogy jobb íze legyen. Tulajdonképpen így alakult ki ennek a long drinknek az őse. Bizonyos hírek szerint Erzsébet királyné is nagyon kedveli ezt az italkombinációt, ugyanis az angol királyi udvarból kiszivárgott pletykák alapján minden nap 11 órakor az uralkodó elfogyaszt egy gin tonicot, más alkoholos italt azonban jellemzően még fogadások alkalmával sem iszik. Sokak szerint ez az idén 93 éves Erzsébet hosszú életének egyik titka.

Ma már természetesen számos különböző koktél alapanyagaként szolgál a gin, így a koktéllapokon különböző fantázianevek alatt találhatsz édeskés, fanyar és gyümölcsös ízeket egyaránt.

(A cikk az Italneked.hu oldallal együttműködésben készült. Fotó: Kerstin Riemer/Pixabay), sgroene/Pixabay)

A bejegyzés trackback címe:

https://iszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7714911642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Iszunk

Hiánypótlónak szánt hírblog. Borokról, (kézműves) sörökről sokan írnak, egyéb italokról meg szinte senki. Hazai és nemzetközi hírek, újdonságok, különlegességek. Egészségünkre!

Állandó oldalak

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása