Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Iszunk

A magyar értelmiség előtt két út áll...

4 érdekesség a zöld tündérről

Ha létezik ellentmondásos ital, akkor az abszint biztosan az, hiszen fordulatos történetének és a hozzá kapcsolódó legendáknak köszönhetően igen sok pozitív és negatív história forog e nedű körül.

34414894613_f6529db850_k.jpg

A zöld tündér elnevezés már évszázadokkal ezelőtt az abszint szinonímájává vált és biztosan te is sokat hallottál már arról, milyen sok művészt ihletett meg annak idején a később betiltásra kerülő ital. Mára természetesen bebizonyosodott, hogy az italnak nincs hallucinogén hatása, így bátran fogyasztható. Mindezek mellett számos érdekesség sorakozik még az abszint elnevezés mögött, amelyeket most összegyűjtöttünk itt nektek.

1. Az abszint feltalálója egy Svájcba menekült francia arisztokrata

Név szerint Pierre Ordinaire, aki a francia forradalom elől menekült Svájca. Itt ugyan biztonságban volt, azonban annyira vágyakozott a francia borvidék és a hátrahagyott hazai gyönyörű lankák után, hogy úgy döntött, saját italt készít magának, ami enyhítheti az otthon iránti fájdalmát és felmelegíti őt a svájci havasokon. Mivel voltak orvosi ismeretei és a helyszínen is adottak voltak a hozzávalók, a gyógynövények irányába fordult, és egyedülálló nedűt alkotott több mind tízféle növény felhasználásával. A fő alapanyag a fehér üröm lett, ami nem véletlen, hiszen már a középkorban is jól ismerték és előszeretettel használták gyógyító célokra ezt a növényt. Ráadásul nem csak az íze, de az alkoholfoka is kiemelkedő volt az elkészült szeszes italnak, ami miatt egyébként máig kiemelkedik a hasonló fogyasztási cikkek sorából.

absinthe_glass_spoon_144dpi.jpg

2. Nem véletlen, hogy sokan kockacukorral fogyasztják ezt az italt

Ha fogyasztottál már abszintot, akkor biztosan tudod, amennyiben viszont még nem, jó eséllyel láttad már, hogy sokan kockacukrot is használnak a fogyasztásához. Persze ez nem amiatt van, mert anélkül rossz íze lenne, az oka egy egészen más dologra vezethető vissza. Ez az úgynevezett „bohém módszer” az 1900-as években jött divatba. A lényege, hogy egy kanálra egy vagy két kockacukor kerül, amelyet annyira mártanak bele az abszintba, hogy az megszívja magát az alkoholos itallal. Ezt követően a kanálban levő cukrot meggyújtják és hagyják karamellizálódni, majd egy kis cukros vízzel leöntve elkeverik az abszinttal. Persze a sietősebbek magát az italt is meggyújthatják a pohárban, viszont ekkor jelentősen lecsökken az alkoholtartalom. Ugyanakkor fontos hozzátenni, hogy természetesen a nedű tisztán is fogyasztható, a mértékletességre viszont fontos odafigyelni.

3. Nagyon sok hamisítvány létezik a piacon

A mai napig nagyon sok „hamis abszint” létezik a piacon, amelyeket igen nehéz felismerni, pláne a palackon keresztül. Alapvetően elmondható, hogy az igazi ital minimum 45%-os alkoholtartalommal bír, az egyik legfőbb összetevője a fehér üröm, és soha nincs benne hozzáadott cukor. Összesen két fő tény van, amelyeket érdemes ellenőrizni egy ital esetében az összetevőkön kívül, ha valaki szeretné tudni, hogy valódi abszintot tart-e a kezében. Amennyiben az ital kék, cián, fekete vagy lila színű, biztos nem eredeti, ugyanis mesterséges színezéket nem használnak az eredeti italokban. Ha a szín stimmel, de még mindig nem vagy biztos a dolgodban, akkor érdemes jeges vizet hozzáadni a palackban található nedűhöz. Abban az esetben, ha valódi az ital, az illóolajok látványosan, fehéren kicsapódnak. Ez az úgynevezett louche-hatás, amit az alábbi képen szemléltetünk:

absinthe_louche_144dpi.jpg

4. Az abszint okozta részegség más, mint egyéb esetekben

Bár az bebizonyosodott már nagyon régen, hogy az abszint nem okoz hallucinációt, sok italkedvelő viszont olyan tapasztalatokról számolt be, amelyek alapján elmondható, hogy ennek az italnak más hatása van, mint egyéb szeszes italoknak és sokkal „éberebb” alkoholos állapot áll fenn. Bár sokak szerint mindez csak „placebo hatás”, vagyis másképp reagál a szervezeted, ha tudod, hogy „zöld tündért” fogyasztasz éppen.

Ha neked is van kedved kísérletezni valamelyik típusú hamisítatlan abszinttal, érdemes szétnézned az alábbi oldalra kattintva: https://italneked.hu/egyeb-italok-137/abszint-140.

Az Iszunk blog olvasói 10 000 forint feletti vásárlásnál az ISZUNK kuponkóddal 10 százalékos kedvezményt kapnak május végéig!

(A szöveg az Italneked.hu oldallal együttműködésben készült. Fotók: leadkép: Mike Steele/Flickr; Absinthe Buyers Guide/R. Winston Guthrie)

A bejegyzés trackback címe:

https://iszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3114801688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

O.Ádám 2019.05.03. 23:06:07

Az ellentmondásosság ott kezdődik, hogy a felső képen 1 db abszint sincs :)

1. Pierre Ordinaire szerepe valószínűleg fiktív (bár tényleg ott élt), és inkább azért jelenhetett meg a Pernod Fils marketingjében, hogy a Svájcból áthozott abszintot „mégis francia” italként népszerűsíthessék, illetve mert akkoriban „kötelező elem” volt minden gyógynövényes ital receptjét valamilyen gyógyító tekintélyre visszavezetni, jobb híján egy kéznél lévő orvosra.

2. Amit „bohém módszerként” ismerünk, azt szűken 30 éve találták ki Csehországban olyan kommersz szeszesitalokhoz, amiket "Absinth"-ként adtak el, bár nem hasonlítottak az abszintra. A századfordulós abszintos festmények, képeslapok, szóbeli említések garmadája ellenére semmilyen utalás nem létezik arra, hogy az 1990-es évek előtt bárki is cukrot gyújtogatott volna az abszint fölött. Akkoriban a legtöbben tényleg cukrozták az abszintot, de egyszerűen csak a hígításra használt vízsugár alá helyezték és belemosták vele az italba. Szó szerint tisztán, azaz hígítás nélkül viszont ritka alpáriságnak számított abszintozni, még a lepukkant alkoholistákat is hígított abszinttal festették le.

3. Ez a pont szépen le van írva, de biztosra lényegében csak az mehet, aki már tapasztalatból ismeri a rendes abszintokat.

Iszunk

Hiánypótlónak szánt hírblog. Borokról, (kézműves) sörökről sokan írnak, egyéb italokról meg szinte senki. Hazai és nemzetközi hírek, újdonságok, különlegességek. Egészségünkre!

Állandó oldalak

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása