Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Iszunk

A magyar értelmiség előtt két út áll...

5 érdekes tény az ezerarcú rumról

Ha létezik olyan szeszes ital, amelynek számos variációja létezik és a világon mindenhol ismerik és szeretik legalább az egyik fajtáját, akkor ez minden bizonnyal a rum.

drink-2171642_1280.jpg

Ez az igen rövid szócska komoly történelmi múltat tudhat maga mögött, ráadásul nem véletlenül mondjuk azt, hogy ezer arca van. Hiszen ha valaki azt mondja, szereti a rumot, még nem feltétlenül ismerheted meg az ízlését, ugyanis kedvelheti a fehér rum lágy ízét és a sötét rumok testességét egyaránt. Ez azért van így, mert nem csak az elkészítés módjában, de az érlelés időtartamában is igen nagy különbségek vannak, ezért létezik ma ilyen széles kínálat ezekből az italokból. Íme 5 érdekes tény, amelyek megmutatják, miben rejlik ennek a nedűnek a sokfélesége.

 

  1. A rum az egyik legnagyobb mennyiségben eladott ital világviszonylatban

Számos felmérés mutatott már rá arra, hogy hosszú évek óta az alkoholos italok eladási listájának élén található a rum. Persze most joggal kérdezheted azt, hogy mégis melyik fajtája, de az a helyzet, hogy a dobogón kapott helyet a fehér, a fűszeres, valamint a kubai rum is. Ez pedig nem véletlen, hiszen minden egyes tétel között számos minőségi nedűt találsz a különböző gyártók termékei között ezen italok sorában. Egy amerikai felmérés szerint a rum piacán 2023-ra 10.519 liter rumra lesz kereslet. A teljes népességszámhoz viszonyítva 2019 márciusáig az egy főre jutó rum fogyasztás 0,1 liter volt, ami minden felnőttkorú emberre vonatkozik.

Ez pedig nem véletlen, hiszen számos minőségi nedűt találsz a különböző gyártók termékei között ezen italok sorában. Ha már most úgy érzed, legszívesebben kipróbálnád az összes típust, erre az oldalra kattintva kedvedre válogathatsz. https://italneked.hu/rum-106

Ha 10.000 Ft feletti értékben rendelsz, akkor az ISZUNK kuponkód megadásával 10% kedvezményt kapsz. A kedvezmény május 31-ig érvényes.

 

  1. A mezőgazdasági rumokat csak igen kevés helyen gyártják

Az úgynevezett mezőgazdasági rumok az előállítási mód alapján kapták a „mezőgazdasági” elnevezést. Valójában ez azt jelenti, hogy a közvetlenül kierjesztett friss cukornád levének lepárlásából hozzák létre az italt. Ez az eljárás igen ritka, már csak a francia Antillákon és Haitin gyártanak mezőgazdasági rumot. Pontosan ezért igazi ritkaságnak számítanak az így készült nedűk.

 

  1. A melaszból készült ipari rum igen elterjedt a világ számos pontján

A rum előállításának másik módja, amikor az úgynevezett melaszból készítik el az italt. Amikor a cukornádat feldolgozzák, melléktermék keletkezik, amely lepárlásából készül el végül a különleges szeszes ital. Ezt a fajtát az Antillákon, Dél-Amerikában, valamint az Indiai- óceán szigetein is igen jelentős mennyiségben állítják elő.

sugarcane-223437_1280.jpg

  1. A cukornád egy fűféle

Bármennyire is hihetetlen, a cukornád egy igen magas fűféle, amely eredetileg Ázsiából származik. Később innen terjedt el az indiai szubkontinensre és Afrikába is. Külön érdekesség, hogy az amerikai kontinensre Kolumbusz Kristófnak köszönhetően jutott el az a nem mindennapi növény. Szüreteléskor a cél, hogy a talajhoz minél közelebb vágják el a nádakat. Erre azért van szükség, mert a sokszor felperzselik a földet szüret előtt, elűzve ezzel az esetleg közelben tanyázó kígyókat. Ebből is látszik, hogy már a kezdetekkor is nagy odafigyelést igényel a rum előállítása.

rum-3831621_1280.jpg

  1. Igen nagy a különbség az eltérő színű rumok között

A fehér rum áttetsző, igen könnyed ital és remek koktél és long drink alapanyag. Jellemzően 2-5 éven keresztül érlelik, majd leszűrik és 37,5-40%-os alkoholtartalommal palackozzák. Az arany rum érlelési ideje már több, ez az ital ugyanis 5-8 éven keresztül pihen. Amelyik típus kevesebb időt tölt tölgyfahordóban, azt karamellel színezik. 47%-os alkoholtartalommal palackozzák. A fekete rumok a fentieknél sokkal testesebb és nehezebb italok, ezeket sok esetben 10 évnél is tovább érlelik. Természetesen a fűszeres variációk sem maradhatnak ki a sorból, ezeket a változatokat ugyanis az arany és a fehér rum keverékéből készítik. Bár ahogy gyártó, annyi fajta eljárás létezik, ám a mai napig léteznek olyan rumérlelő pincék, ahol sosem ürítik ki teljesen a hordókat. Így az új nedűt mindig az órumra töltik, megalapozva ezzel a különleges karaktert. Puerto Rico-ban például annyira szigorúan veszik a rum védelmét, hogy az érlelőraktárakat fegyveres őrök védik és mindössze két kulcs nyitja ezeket a tárolóhelységeket. Így akadályozzák meg azt, hogy bárki hamisítani tudja ezeket a különleges italokat. Ez pedig azt biztosítja, hogy te bármelyik típusú rumot is emeled le a polcról, mindig ugyanazt a minőséget élvezheted.

 

A poszt az Italneked.hu oldallal partnerségben készült.

Fotók: holdosi, Thomas Schroeder, Bishnu Sarangi @ Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://iszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5914741527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsurzsenka 2019.04.05. 18:10:19

És amit tavaly tanultam meg felnőttfejjel Kubában: van édes és száraz rum, és olyan mérvű a rumkultúra, mint Magyarországon a pálinkáé. Lovagjaik vannak, talán öt, ha jól emlékszem, és ők értékelik, bírálják adott főzde éves párlatait. Úgy érkeztünk, hogy ismertem egy kubai rumot, és most egy addig számomra teljesen ismeretlen márka a kedvenc.

GTI100 2019.04.05. 22:13:11

"Egy amerikai felmérés szerint a rum piacán 2023-ra 10.519 liter rumra lesz kereslet. "
Ezt nem értem.

iszunkblog 2019.04.05. 22:22:21

@GTI100: Valóban kicsit túl lett írva. Szóval 10.519 liter lesz a rumok piaca, vagy ennyi rumra lesz kereslet. De a szám is fura, ennek utánajárunk még. Köszi az észrevételt!

Boar. 2019.04.06. 00:43:02

@iszunkblog: 10.519 liter Ez baromi kevés... Ez 200.000 feles...nem egészen 550 feles naponta...
Ennyit az amerikai háziasszonyok süteménybe elhasználnak...

iszunkblog 2019.04.06. 00:43:45

@Boar.: Igen, erre írtam fent, hogy valami nem kerek vele, utánajárunk a forrásnak.

mortullus 2019.04.06. 17:00:42

A cukornád Ázsiából terjedt el Indiába? Miért, India nem Ázsiában van?

iszunkblog 2019.04.06. 17:02:23

@mortullus: Köszi az észrevételt, pontosítottam a fogalmazást.

Piri és Barkas 2019.04.06. 18:44:56

Voltam Puerto Rico-ban a Bacardi -nál. Na, hát, az nem evilági intézmény. Fegyveres őrök védik minden részét. Főleg a titkos részeit. De mondjuk az italjaikat is nehezen lehet ütni, az is tény. Bár erről Saint Kitts-en és Barbados-on talán mást mondanának... :)

gigabursch 2019.04.07. 06:52:05

Köszi! Ez érdekes volt.

Kelly és a szexi dög 2019.04.07. 13:35:41

Mezőgazdasági rum :) van amit nem kell feltétlenül leforditani...

Iszunk

Hiánypótlónak szánt hírblog. Borokról, (kézműves) sörökről sokan írnak, egyéb italokról meg szinte senki. Hazai és nemzetközi hírek, újdonságok, különlegességek. Egészségünkre!

Állandó oldalak

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása