A márka az úttörő Private Edition tizedik születésnapját a Cadboll árpán élő vadélesztővel készített Glenmorangie Alltával ünnepli.
Az idők során szinte elfeledkeztek arról a fontos hatásról, amit az egyik fő alkotóelem, az élesztő a skót whisky ízére gyakorol. Dr. Bill Lumsden, a Glenmorangie lepárlásért, whiskykészítésért és készletekért felelős igazgatója hosszú évekkel ezelőtt hallotta annak az egyedi „házi” élesztőnek a történetét, amelynek a Glenmorangie valaha a birtokában volt.
Később felfedezett egy korábban azonosítatlan vadélesztőfajt - Saccharomyces diaemath - a lepárló közelében termő árpán. Ennek felhasználásával alkotta meg a krémes, illatos Glenmorangie Allta whiskyt, amely a ritka és különleges italokat felvonultató Private Edition sorozat tizedik születésnapi tétele lett.
Az Allta skót gael nyelven vadat jelent. Az italt egykori bourbonös hordókban érlelték, köztük sok másodtöltésű hordóban, hogy kihangsúlyozzák a gyümölcsös jelleget, amit az élesztő kölcsönöz neki, és felhívják a figyelmet az élesztő fontos szerepére az ízkavalkád kialakításában.
Az orrban keksz, sülő kenyér és virágos jegyek érezhetők, az ízben gazdag vanília, narancsszirup és édes csili – Dr. Lumsden szerint megéri tovább kísérletezni az élesztőkkel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.