Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Iszunk

A magyar értelmiség előtt két út áll...

Óvatosan a ritka whiskykkel!

Hamisítványnak bizonyult a ritka, ódon skót whiskyk több mint egyharmada egy tudományos vizsgálat során.

rw101-fake.jpg

A vizsgálatot a Skót Egyetemek East Kilbride-i Környezettudományi Kutatóközpontjában (SUERC) végezték a radiokarbonos kormeghatározás technológiával. Minden palackban megmérték a szén radioaktív izotópjának (szén-14) koncentrációját az alkoholban, hogy megállapítsák az ital korát. Ötvenöt palack ritka skót whiskyből 21 vagy hamisítvány volt, vagy nem abban az évben párolták, amelyet a címke állított.

A mintákat a Rare Whisky 101 (RW101) nevű whiskybrókercég küldte el az egyetemnek, hogy „a hamisított whisky terjedése miatti aggodalomra" reagáljon. A palackokat véletlenszerűen válogatták ki aukciókon, magánkollekciókból és kiskereskedőktől vásárolt üvegek közül.

Tavaly ugyanez a cég leplezte le, hogy egy svájci szállodában 7600 fontért (27 millió forint) vett ódon skót whisky hamisítvány. A jelenlegi vizsgálatban hamisnak bizonyult whiskyk között volt egy 1885-ös Ardbeg, amelyet magángyűjtőtől vásároltak, valamint egy Thorne's Heritage blend a 20. század elejéről, amelyet aukción szereztek be. Összesen 10 üveg 1900-nál korábbi évekből származó tiszta malátawhiskyiről állapították meg, hogy hamisítvány. Ha a friss teszteken elbukott 21 üveg whisky eredeti lett volna, összértékük nagyjából 635 ezer fontra rúgna.

Az RW101 becslése szerint a magángyűjteményekben és a másodlagos piacon 41 millió font értékű ódon skót whisky lehet hamisítvány, ami magasabb összeg, mint a whiskyaukciós piac teljes éves forgalma. utóbbi idén mintegy 36 millió fontot ért el. A brókerek szerint a kereskedők általában jóhiszeműek, de az italok értéknövekedése a bűnözőket is a piac irányába terelte. Álláspontjuk szerint minden tételt gyanúsnak kell tekinteni, amíg a valódisága be nem bizonyosodik. Különösen a single malt-ok számítanak ingoványos terepnek.

(Forrás: MTI, BBC, fotó: RW101)

A bejegyzés trackback címe:

https://iszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1214518506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Iszunk

Hiánypótlónak szánt hírblog. Borokról, (kézműves) sörökről sokan írnak, egyéb italokról meg szinte senki. Hazai és nemzetközi hírek, újdonságok, különlegességek. Egészségünkre!

Állandó oldalak

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása