Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Iszunk

A magyar értelmiség előtt két út áll...

Ír whiskey, mint száz évvel ezelőtt

A Kilbeggan Small Batch Rye annyi rozst tartalmaz, ami ma már egyáltalán nem jellemző az ír whiskey-kre, de száz évvel ezelőtt gyakori volt.

kilbeggan_small_batch_rye_header.jpg

Ez az első tétel, ami teljes egészében a több mint 260 éves, de 2010-ig helyreállítás alatt álló Kilbeggan lepárlóban, Írország legöregebb, engedéllyel rendelkező főzdéjében készült és érlelődött az újranyitás óta.

A receptúra is az ír hagyomány előtt tiszteleg: a maláta és az árpa mellé mintegy 30 százaléknyi rozs kerül a cefrébe. Az 1800-as évek végén ez még teljesen megszokott volt, de a rozs fűszeressége végül az alkoholtilalom és az ír függetlenségi háború idején kiveszett a whiskey-ből.

A Kilbeggan Small Batch Rye-t kétszer párolják le rézüstökben, amelyek a világ legöregebb, még használatban lévő pot still-jei között vannak. A végeredmény egy 43 alkoholszázalékos ital, amely jóval lágyabb, mint az ismert amerikai rozswhiskyk. Az alapanyagok kombinációja olajos, viszkózus, krémes whiskey-t eredményez, amelyben a rozsra és az árpára jellemző fűszeresség is érezhető. Fogyasztását elsősorban tisztán ajánlják, esetleg két rész whiskey-t két adag aromás keserűvel és egy bárkanálnyi sziruppal elkeverve, jégen szervírozva.

A készítői sokat várnak tőle, különösen annak fényében, hogy az ír whiskey és a rozswhisky egyaránt növekvő kategória. Az Egyesült Államokban november közepétől lesz kapható, 34,99 dolláros ajánlott fogyasztói áron.

A bejegyzés trackback címe:

https://iszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1114320649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Iszunk

Hiánypótlónak szánt hírblog. Borokról, (kézműves) sörökről sokan írnak, egyéb italokról meg szinte senki. Hazai és nemzetközi hírek, újdonságok, különlegességek. Egészségünkre!

Állandó oldalak

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása