A Kilbeggan Small Batch Rye annyi rozst tartalmaz, ami ma már egyáltalán nem jellemző az ír whiskey-kre, de száz évvel ezelőtt gyakori volt.
Ez az első tétel, ami teljes egészében a több mint 260 éves, de 2010-ig helyreállítás alatt álló Kilbeggan lepárlóban, Írország legöregebb, engedéllyel rendelkező főzdéjében készült és érlelődött az újranyitás óta.
A receptúra is az ír hagyomány előtt tiszteleg: a maláta és az árpa mellé mintegy 30 százaléknyi rozs kerül a cefrébe. Az 1800-as évek végén ez még teljesen megszokott volt, de a rozs fűszeressége végül az alkoholtilalom és az ír függetlenségi háború idején kiveszett a whiskey-ből.
A Kilbeggan Small Batch Rye-t kétszer párolják le rézüstökben, amelyek a világ legöregebb, még használatban lévő pot still-jei között vannak. A végeredmény egy 43 alkoholszázalékos ital, amely jóval lágyabb, mint az ismert amerikai rozswhiskyk. Az alapanyagok kombinációja olajos, viszkózus, krémes whiskey-t eredményez, amelyben a rozsra és az árpára jellemző fűszeresség is érezhető. Fogyasztását elsősorban tisztán ajánlják, esetleg két rész whiskey-t két adag aromás keserűvel és egy bárkanálnyi sziruppal elkeverve, jégen szervírozva.
A készítői sokat várnak tőle, különösen annak fényében, hogy az ír whiskey és a rozswhisky egyaránt növekvő kategória. Az Egyesült Államokban november közepétől lesz kapható, 34,99 dolláros ajánlott fogyasztói áron.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.