Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Iszunk

A magyar értelmiség előtt két út áll...

Újra növekszik az alkoholpiac

A nemzetközi bor- és ciderfogyasztás növekedett, míg az égetett szeszek, a sör és a kevert italok forgalma csökkent az IWSR adatai szerint.

iwsr-market.jpg

Az alkoholpiaci adatokat és elemzéseket szállító vállalat szerint a 2016. évi 1,25 százalékos visszaesést 2017-ben szerény, 0,01 százalékos mennyiségi növekedés jellemezte – ez 3,5 millió kilenc literes kartont jelent. Az év legnagyobb nyertese a bor volt, ezt a cider követte. A tömény szeszek enyhe visszaeséséhez elsősorban a Független Államok Közösségének csökkenő fogyasztása járult hozzá, míg a sör és a kevert italok (mixek) már évek óta lejtmenetben vannak.

A bor a 2016-os stagnálást követően 0,5 százalékkal, 12 millió kartonnal tudta növelni a forgalmát. A legnagyobb nyertesek Olaszország, Oroszország és az Egyesült Államok voltak, míg az érett piacnak számító Egyesült Királyságban és Franciaországban a fiatalabb korosztályok inkább ciderre és habzóborra, a franciák esetében pedig sörre váltanak.

A leggyorsabb növekedést az ázsiai-csendes-óceáni térség és az amerikai kontinens produkálta. Az előbbihez a töretlenül emelkedő kínai bajdzsu-fogyasztás mellett a 2,7 millió kartonnal (1,2%) növekvő whiskyforgalom is hozzájárult. Amerikában szintén 2,7 millió kartonnal (3,2 százalékkal) növekedett a whiskypiac, a vodka pedig 1,7 millió kartonnal (1,8%). Itt az agave-alapú szeszesitalok húzták leginkább a növekedést, 5,3 százalékos, 1,4 millió kartonon bővüléssel. A Független Államok Közössége volt az egyetlen régió, ahol a tömények forgalma csökkent, mégpedig 7,6 százalékkal, 25,2 millió kartonnal, az orosz és ukrán vodkafogyasztás visszaesése miatt. Ezt a kormányzati intézkedések és a generációs változások magyarázzák.

Nemzetközi szinten a legnagyobb, százalékban kifejezett növekedést az agave-alapú szeszes italok (5,2%), a gin és a genever (4,5%9, valamint a whisky (2%) érték el. A sör újra növekedett az amerikai kontinensen, a mexikói és argentin fogyasztás emelkedése következtében, miközben az Egyesült Államokban a forgalma tovább csökkent. Emellett az afrikai, közel-keleti és európai piac jó teljesítménye is hozzájárult a sör nemzetközi visszaesésének lassulásához. És bár a cider növekedése Európában lelassult, az afrikai és közel-keleti piacok lendülete segített a 2,5 százalékos növekedés elérésében. A mixek piaca 1 százalékkal csökkent, elsősorban az ázsiai-csendes-óceáni térség, valamint a Független Államok Közössége és az amerikai kontinens fogyasztásának csökkenése miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://iszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6714048690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Iszunk

Hiánypótlónak szánt hírblog. Borokról, (kézműves) sörökről sokan írnak, egyéb italokról meg szinte senki. Hazai és nemzetközi hírek, újdonságok, különlegességek. Egészségünkre!

Állandó oldalak

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása