Az Edrington félmilliárd fontot fordított a márkára, amelyből 140 millióba a látogatóközpontként is funkcionáló, megújult lepárló került.
Az új lepárló a márka történelmi otthonában, az Easter Elchies birtokon található, ahol 1824 óta főzik a single malt whiskyt, amely mára kategóriájában piacvezető az Egyesült Államokban, Tajvanon és Japánban is.
A megújulási projektet 2012-ben jelentették be, az építkezés 2014 decemberében indult. Az első főzet tavaly decemberben készült el, a látogatóközpont pedig június 2-án nyitotta meg kapuit. Az új lepárló lehetővé teszi, hogy igény esetén akár egyharmadával is bővítsék a The Macallan termelését. A „szokatlanul kicsi” üstöket a skót Forsyths rézműves cég szállította, akik már az 1950-es évek óta dolgoznak a márkának.
Ez az első főzde Speyside-ban, amelyet elismert nemzetközi építész tervezett. A Rogers Stirk Harbour + Partners irodát nemzetközi versenytárgyalás során választották ki. Az építészeti tervet az elgini Robertson szállította, a kivitelezésen 25 alvállalkozó 400 embere dolgozott.
Az építkezésről egy igen látványos videót is forgattak:
A kortárs épület vonalait az ősi skót hegyek ihlették, és úgy alakították ki, hogy látványos legyen, ugyanakkor megjelenésével a lehető legkevésbé zavarja a különösen védett természeti környezetet. A fából ácsolt tetőszerkezet az egyik legbonyolultabb a világon, 380.000 önálló elemből állították össze. Az új épülettől nem csak azt várják, hogy generációkon át emeli majd a The Macallan hírnevét, de a tervek szerint a turizmusra, a skót whisky exportjára és a gazdaságra is pozitív hatást gyakorol majd.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.